”Jämställdhet är en av våra viktigaste framgångsfaktorer”

Ingenjörstunga företag i allmänhet och energiföretag i synnerhet har stora utmaningar med jämställdhet. Ellevio tar nu ett grepp kring frågan med sitt initiativ Switch. Målet är att bygga ett företag som bättre speglar samhället i stort.

Ellevios mål är att fram till 2023 öka andelen kvinnor med 1 procent varje år. Det betyder i praktiken att hälften av alla nyrekryteringar ska vara kvinnor.

– Vi växer snabbt och behöver anställa många nya under kommande år. I samband med det har vi också möjligheten att öka jämställdheten inom bolaget, säger vd Johan
Lindehag.

Som en del i jämställdhetsarbetet har Ellevio lanserat ett samarbete med tre organisationer som varje dag arbetar med jämställdhetsfrågor: Female Legends, Popkollo och Stockholms Fotbollförbund. Genom initiativet, som döpts till Switch, vill Ellevio hitta nya lösningar och bidra till en positiv utveckling i branschen. Namnet har flera bottnar som alla syftar till en förändring; från omedvetenhet till insikt, från begränsningar till möjligheter och från ord till handling.

– Fotboll, musik och e-sport är traditionellt mansdominerade områden och därför vill vi lära oss mer om hur dessa organisationer arbetar för att motverka ojämställdhet, säger Johan Lindehag.

– Vi är ödmjuka i det här och inser att mycket till en början handlar om att lyssna och lära av hur andra som kommit längre har gjort. Vi ska utforska och vara nyfikna och kanske utmana en del gamla sanningar. Parallellt tittar vi på faktiska saker som vi kan förändra eller börja arbeta med redan idag, det kan handla om hur vi formulerar oss i jobbannonser, hur vi genomför lönerevisioner och hur samtals­klimatet är på våra arbetsplatser.

– I nästa steg vill vi såklart att det här ska ge ringar på vattnet och att vi på Ellevio så småningom får frågor om hur vi gjorde för att lyckas, säger Johan Lindehag.

Ett framgångsrikt mångfaldsarbete startar med ledningen – vilket Ellevio är ett gott exempel på – med en könsfördelning på 55 procent kvinnor och 45 procent män i ledningen. År 2017 var andelen kvinnliga medarbetare i organisationen 27 procent. Målet 2023 är 33 procent och för att uppnå det behöver hälften av Ellevios nyrekryteringar vara kvinnor.

En mer jämställd energibransch är inte bara bra för återväxten och utvecklingen; det är också viktigt för samhället. Om man lyckas spegla organisationen mot hur samhället ser ut så kommer det gynna utvecklingen i hela företaget, menar Johan Lindehag.

– Jag är lite förvånad över att det ser ut som det gör. I grund och botten finns det massor av kvinnor som är väldigt duktiga på matematik och fysik och som naturligtvis skulle bli mycket bra ingenjörer, vilket det råder brist på. Alla förutsättningar finns egentligen på plats, säger Johan Lindehag.

Presenteras av: