Fett kostar samhället mer än en miljard kronor per år

I Sverige sker dagligen stopp och igensättningar i ledningsnätet orsakade av fett. Fettavskiljare löser en del av problemet, men att tömma Sveriges alla fettavskiljare är dyrt och skapar dessutom behovet av minst 850 000 tunga transporter varje år.

- Det finns ett sätt att bryta ner fettet redan i avskiljaren - då minskar man transporterna och kostnaderna och slipper dessutom problemet med lukt, säger Niklas Axelsson, vd för Bioteria.

Han pratar om biokonvertering. Att övergå från traditionell teknik till bioteknik. Det handlar om ofarliga bakterier med förmåga att bryta ner fett, som man tar till hjälp i ett patenterat biologiskt reningssteg.

- Kommuner och fastighetsbolag som väljer att biokonvertera har fört in bioteknologiska processer direkt där fettproblemet uppstår - i fettavskiljaren, i storköksventilationen och i matavfallet - och på så vis frigjort pengar och resurser som annars skulle gått till höga driftskostnader, säger Niklas Axelsson.

Problem uppstår nämligen överallt där fett blir till avfall.

- Fett som går upp i storköksventilationer utgör en stor brandrisk och är det största skälet till att så många bränder uppstår i restaurangmiljöer. Fett i ventilation omöjliggör dessutom att ta vara på värdefull värme och det krävs starka kemikalier eller ozon för att hålla imkanaler fria från fett. Fettrikt matavfall som härsknar skapar luktproblem i avfallsutrymmen. Detta brukar också bekämpas med ozon och kemikalier, eller genom kyla.

Men en biokonvertering innebär inte bara att hälla litet bakterier över fettet där det ansamlas. Bakterierna måste trivas för att kunna arbeta. Tekniken som omger bakterierna måste optimera deras miljö och kompensera för tex syrebrist.

Anna Blücher är mikrobiolog och lektor vid Linnéuniversitetet och sitter i Bioterias vetenskapliga råd.

- Att biokonvertera är ett lysande exempel på hur vi kan nyttja bakterier och andra mikroorganismer för att bygga långsiktiga och hållbara lösningar i vårt samhälle. Och vi är bara i början. Under de närmaste 50 åren kommer vi sannolikt kunna lösa många avfallsproblem. Olika bakterier kan bryta ner eller absorbera farliga ämnen, säger hon.

Niklas Axelsson konstaterar att de sammanlagda fördelarna för både miljö och ekonomi gör att många kommuner och fastighetsbolag nu väljer bioteknik som standard.

- Vår erfarenhet från de 1000-tals anläggningar vi har igång är att antalet slamtömningar minskar från cirka 12 till 2 per år och reducerar 90 procent av kostnaderna. På samma sätt gör våra kunder stora besparingar genom att stänga av kylan i soprummen och minska behovet av fettrengöring i ventilationen.

- Vår tjänst innebär en helhetslösning. Det krävs kunskap, rätt teknik och kontinuerligt underhåll av tekniken. Vi bistår med alla delar, säger Niklas Axelsson